Anne Kleefstra | Projectmanager, Lectoraat Employability Zuyd Hoge School

UBUNTU, ik ben omdat wij zijn

portret oude stadsmuur

“You can’t be human all by yourself, and when you have this quality – ubuntu – you are known for your generosity. We think of ourselves far too frequently as just individuals, separated from one another, whereas you are connected and what you do affects the whole world.” – Desmond Tutu

Als we het hebben over verbindend leiderschap is er volgens mij maar één term die kort en krachtig uit kan leggen wat daarmee wordt bedoeld en dat is Ubuntu. Ubuntu is een filosofie uit Afrika en ongeveer uit te leggen als ‘ik ben omdat wij zijn’.

Van een sterk geïndividualiseerde samenleving bewegen we nu weer naar een samenleving van samen, van verbinding, van communities. We zijn een deel van het geheel en iedereen doet ertoe. Dit vraagt ook om een passende vorm van leiderschap en niet alleen van een burgemeester, CEO of manager, maar van iedereen.

Een antropoloog was met een groep kinderen van een Afrikaanse stam en stelde voor een spel te doen. Hij zette een mand met fruit bij een boom en vertelde de kinderen dat de eerste die bij de mand was, al het fruit zou winnen. Toen hij het startsein gaf, pakten de kinderen allemaal elkaars hand vast en renden samen naar het fruit waarna ze samen van het fruit genoten. Toen de antropoloog vroeg waarom ze hand in hand naar het fruit renden, kreeg hij het antwoord: “Ubuntu, hoe kan een van ons blij zijn als alle anderen verdrietig zijn?”

Hier ligt volgens mij de essentie van ons als mensen. Deze kinderen nemen allemaal het leiderschap en tegelijk het volgerschap op zich en bewegen zich samen als een groep naar hun doel toe om tot het beste resultaat te komen, iedereen is blij.

Dit is mijn droom voor de Limburgse samenleving, een groep verbonden mensen die zich samen naar een gezamenlijk doel bewegen, die van elkaar leren en het beste willen halen uit de provincie. Als Limburgse samenleving kunnen we samen het verschil maken. De echte verandering, begint altijd bij jezelf.

Om af te sluiten met een quote van Desmond Tutu: “Do your little bit of good where you are. It’s those little bits of good put together that overwhelm the world.”

© 2022 Coöperatie Verbindend Leiden